terug naar HOME

NEDERLANDSE TOURHELDEN

In het bijna tweehonderd pagina's tellende boek "Nederlandse Tourhelden" is er veel beleving voor de wielersport. Vele herinneringen aan betekenisvolle Nederlandse wielrenners passeren de revue. Deze renners zijn opvallend actief geweest in de Ronde van Frankrijk. Anekdotes met dramatiek, heroïek en humor, prestaties in de Tour en daarbuiten komen van meer dan honderd renners aan bod.
Deze uitgave is een uiting van liefde voor de wielersport en meer in het bijzonder voor de Ronde van Frankrijk.

Met de verkoop van deze uitgave wordt het Fonds Gehandicaptensport gesteund.

    Nederlandse Tourhelden

    mei 2013, 190 pagina's, 21 * 14,5 cm
    ISBN 978-94-91198-08-3

    € 10,00 inclusief verzending in Nederland en België, afhaalprijs € 8,00.

    Een voorproefje uit "Nederlandse Tourhelden"

   

Voor  €  8,00 per exemplaar af te halen bij:

  Rookshop De Schelde, Antwerpsestraat 119, 4611 AE Bergen op Zoom, telefoon 0164 - 242412

De Tuymelaer, Grote Markt 6, 4611 NR Bergen op Zoom, telefoon 0164-242523

Schoenmakerij Saddlers, Sint Josephstraat 26, 4611ML Bergen op Zoom.

 

De eindstreep

Beste lezer,

Een hele Ronde van Frankrijk zit erop. Het voelt bij mij als een mooie Tour, waarbij ik veel bewondering heb voor de Nederlandse Tourhelden. Veel wielrenners zijn voorbijgekomen, rijden verder en dat steeds op weg naar Parijs.

De eindstreep is gehaald. Ik kijk terug en zie beelden van wielrenners die veel liefde hebben voor hun vak. Ik zie hen strijden, moeilijkheden overwinnen en doorgaan. Wat maakt dit indruk op mij en op de vele miljoenen kijkers. Wat is dit een zware, maar indrukwekkende sport met ontzettend veel beleving.
Met deze bijzondere beleving ga ik verder en verlang naar de volgende Ronde van Frankrijk.

Ik wens je veel sportplezier en een goed gevoel bij het wielrennen.

Jan van Wijk, mei 2013.

 

Voorproefje VI

Mijn herinneringen aan

Joop Zoetemelk

Het jaar 1946 is voor de Nederlandse wielersport heel belangrijk. Immers, Joop Zoetemelk wordt in dat jaar in Den Haag geboren. Joop groeit op in Rijpwetering en hij ontpopt zich tot de allerbeste Nederlandse wielrenner.

Onder toeziend oog van coach Joop Middelink wint Joop als amateur al Olympisch goud. Op de Olympische Spelen van 1968 wordt hij met Fedor den Hertog, Jan Krekels en René Pijnen eerste op de 100 kilometer ploegentijdrit. Een jaar later zegeviert Joop Zoetemelk bij de amateurs in de Tour de l’Avenir. Daarna maakt hij de overstap naar de professionals.

Bij de beroepsrenners komt Joop Zoetemelk uit voor Flandria-Mars, Beaulieu-Flandria, Gan-Mercier, Miko-Mercier-Hutchinson, TI-Raleigh en Kwantum Hallen-Yoko. Joop heeft een uitzonderlijk lange profcarrière van maar liefst achttien jaar! Joop Zoetemelk is een sterk renner en hij bewijst dit vaak in tijdritten en bergetappes.

Tijdens de Midi Libre van 1974 komt Joop Zoetemelk zwaar ten val. Hij botst hard tegen een auto. Zijn leven hangt aan een dun zijden draadje. Voor zijn leven wordt gevreesd. Echter, Joop krabbelt langzaam op en komt in 1975 ijzersterk terug.

Wat wint Joop veel tijdens zijn lange wielercarrière! Hij zegeviert in de Ronde van Frankrijk en in die van Spanje. Joop wint grote klassiekers en behaalt de wereldtitel op de weg. Wat heeft hij een indrukwekkend palmares opgebouwd!

Joop Zoetemelk start maar liefst zestien keer in de Ronde van Frankrijk en … hij haalt elke keer de eindstreep in Parijs. Dit presteren betekent een record! Wat een fantastische score van 100%.
Eindklasseringen van Joop Zoetemelk in de Ronde van Frankrijk:
1970: 2, beste Nederlander
1971: 2, beste Nederlander
1972: 5, beste Nederlander
1973: 4, beste Nederlander
1975: 4, beste Nederlander
1976: 2, beste Nederlander
1977: 8
1978: 2, beste Nederlander
1979: 2, beste Nederlander
1980: 1, beste resultaat en beste Nederlander
1981: 4, beste Nederlander
1982: 2, beste Nederlander
1983: 23
1984: 30
1985: 12, beste Nederlander
1986: 24
In 1980 volgt Joop Zoetemelk Jan Janssen op als Nederlandse Tourwinnaar. Joop heeft een enorme erelijst opgebouwd in de Ronde van Frankrijk. Joop wint niet alleen de Tour, maar is ook nog eens zesmaal tweede in het eindklassement. Door zo vaak als tweede te eindigen, wordt Joop “de eeuwige tweede” genoemd.
In zijn rijke Tourleven wint Joop Zoetemelk tien etappes. In 1973 zie ik hem in Scheveningen de proloog winnen. Hij zegeviert in deze Toureditie ook te Nancy. In 1976 komt Joop zelfs in drie etappes als eerste over de streep. Joop wint tweemaal op Alpe d’Huez en zijn overwinning in de klimtijdrit met aankomst op de Puy-de-Dôme is indrukwekkend. Joop zegeviert verder in Saint Lary-Soulan, Montgenèvre, La Plume, Saint-Etienne en nog eens op de Puy-de-Dôme.

Joop Zoetemelk ontvangt in al zijn Tourdeelnames 22 maal de gele trui en in 1980, als hij Jan Janssen opvolgt als Nederlandse winnaar, trekt hij tien keer de gele trui aan.

In 1970 wint Joop Zoetemelk de Grote Prijs der Jongeren in de Ronde van Frankrijk. Deze prijs is de voorloper van het jongerenklassement dat in 1975 start.
Joop Zoetemelk wordt in 1973 winnaar van het combinatieklassement. In het eindklassement van de groene trui eindigt Joop in 1972 derde, in 1973 zelfs tweede en in 1979 opnieuw derde. Wat een klasseringen en dat voor een niet-sprinter! Joop heeft zelfs één dag de groene trui gedragen.

In 1975 is Joop Zoetemelk de eerste Tourrenner die de bolletjestrui draagt als leider in het bergklassement. In het bergklassement is Joop ook succesvol. In 1971 eindigt hij hierin als tweede achter de Vlaming Lucien van Impe. In de eindstand van het bergklassement bereikt hij nog driemaal de derde plaats.

Joop Zoetemelk is meer een ronderenner dan een eendagscoureur. Zijn sterke wapens zijn regelmaat, tijdrijden en klimcapaciteiten.

Joop Zoetemelk weet, behalve de Ronde van Frankrijk, heel wat grote koersen te winnen. Een greep uit zijn zeer indrukwekkend palmares … Hij zegeviert tweemaal in Parijs-Tours, wint de Amstel Gold Race als 40-jarige, sluit de Ronde van Spanje winnend af en in 1985 wordt hij wereldkampioen op de weg. Joop is met 38 jaar en negen maanden de oudste wereldkampioen ooit. De regenboogtrui winnen in het Italiaanse Giavera del Montello is heel bijzonder en getuigt van kracht en koersinzicht.

Joop Zoetemelk heb ik meermaals zien zegevieren, zoals twee keer als Nederlands kampioen op de weg en dit in 1971 en 1973. Ook zie ik hem winnen in de Acht van Chaam, Ossendrecht, Huijbergen en Hoogerheide.

Zowel in 1980, als in 1985 wordt Joop Zoetemelk verkozen tot sportman van het jaar in Nederland. Joop ontvangt meermaals de Gerrit Schulte Trofee als beste Nederlandse wielrenner van het jaar.
Jaren na het afsluiten van zijn wielerloopbaan ontvangt Joop Zoetemelk de Peter Post-Carrièreprijs. Joop Zoetemelk is de beste Nederlandse wielrenner aller tijden.

Na zijn wielerloopbaan baat hij een hotel uit te Meaux in Frankrijk en woont hij jaren in Germigny-l’Evèque. Daarna verlegt Joop Zoetemelk zijn koers en is hij actief in het onderhouden van klantrelaties van de Rabobank bij wielerwedstrijden. Ook is hij bij menig wielerevenement een legendarische gast.

Als Tourheld is Joop Zoetemelk de kampioen van de regelmaat.

 

Voorproefje V

Mijn herinneringen aan

Jan Janssen

In 1940 wordt te Nootdorp Jan Janssen geboren. Jan Janssen bouwt een indrukwekkende erelijst in de wielersport op.
Als amateur onderscheidt Jan zich al in wielerwedstrijden en dit met name in de Tour de l’Avenir. Echt faam krijgt hij als beroepsrenner en tien jaar lang maakt hij grote indruk in het wielerpeloton. Ik volg nauwgezet zijn wielerprestaties en … wat heeft hij een indrukwekkend palmares opgebouwd!

Jan Janssen is een veelzijdig renner met een sterk eindschot. Hij kan meer dan redelijk tijdrijden en is vrij goed in het rijden over de cols. Jan Janssen bezit een groot doorzettingsvermogen. Ik zie hem als de kampioen van de wilskracht. Jan Janssen rijdt jaren voor de Franse ploeg Pelforth en later voor de Franse BIC-ploeg. Bij het team van Flandria-Beaulieu sluit hij zijn loopbaan af.

Jan Janssen neemt achtmaal deel aan de Ronde van Frankrijk en hij haalt zeven keer Parijs.
Eindklasseringen van Jan Janssen in de Ronde van Frankrijk:
1963: -
1964: 24, beste Nederlander
1965: 9, beste Nederlander
1966: 2, beste Nederlander
1967: 5, beste Nederlander
1968: 1, eerste Nederlandse Tourwinnaar, beste resultaat
1969: 10
1970: 26
Jan Janssen verovert tweemaal de gele trui. In 1966 rijdt Jan één dag in het geel en in 1968 verovert hij op de slotdag de gele trui. Ik herinner het mij nog zo goed, het orgelpunt van de Tour in 1968. Jan Janssen staat tweede in het algemeen klassement bij aanvang van de slotrit. Hij heeft een beperkte tijdachterstand op de leider, de Vlaming Herman van Springel. De laatste etappe is een individuele tijdrit en in deze race tegen de klok werkt Jan zijn achterstand op Van Springel weg en wint de Ronde van Frankrijk! Nog nooit heeft een Nederlander dat eerder gepresteerd. In de afsluitende tijdrit van Melun naar de wielerbaan van Vincennes rijdt Jan Janssen de race van zijn leven. Jan verrast velen door de tijdrit te winnen en definitief de gele trui te veroveren. Uiteindelijk heeft Jan Janssen de Toureditie van 1968 gewonnen met 38 seconden voorsprong op Herman van Springel. Op de wielerbaan, bij de eindstreep van de tijdrit, spelen zich heel wat emotionele taferelen af. Ik ben gekluisterd aan de televisie en zie Jan Janssen huilend op de schouders van ploegleider Ab Geldermans. Jans vrouw Cora en dochtertje Karin delen in de vreugde. De wielerbaan van Vincennes in Parijs is meteen historisch voor het Nederlandse wielrennen. Jan Janssen wint in 1968 de Ronde van Frankrijk, waarbij voor het laatst met landenploegen wordt gereden. Bij de aankomst op de wielerbaan houdt Jan Janssen maar drie ploegmaats over, namelijk Eddy Beugels, Evert Dolman en Arie den Hartog. Van de huldiging van de eerste Nederlandse Tourwinnaar in Ossendrecht ben ik getuige. Wat een belevenis is dat voor de ontelbare belangstellenden en ook voor Jan en zijn familie.

Jan Janssen is heel succesvol in de Tour de France. Hij wint maar liefst driemaal de groene trui als winnaar van het puntenklassement en wel in 1964, 1965 en 1967. Geen enkele Nederlander heeft dit ooit verbeterd. In 1968 wordt Jan derde in het eindklassement van de groene trui. In 1969 wordt hij tweede in dit klassement. Jan Janssen heeft 37 dagen de groene trui gedragen en hiermee is hij Nederlands recordhouder.

In totaliteit zegeviert Jan in zeven etappes in de Ronde Van Frankrijk. In 1963 wint hij te Limoges, twee ritten wint hij in 1964, namelijk te Thonon-les-Bains en Hyères, in 1965 zegeviert Jan te Perpignan, in 1967 te Carpentras en in 1968 in Canet-Plage en Parijs. Aan zijn ritzege in Carpentras zit droefenis verweven. In de etappe van Marseille naar Carpentras is de Mont Ventoux opgenomen. Tijdens de klim wordt de Britse Tourfavoriet Tom Simpson onwel en sterft. Begrijpelijk is, dat de overwinning van Jan Janssen hierdoor weinig publicitaire waarde heeft.

In 1964 komt Jan Janssen met zijn Cora in Ossendrecht wonen. In café ’t Putse Meuleke is zijn supportersclub gevestigd. Wat is het daar vaak gezellig. Ik ben daar bij huldigingen geweest en heb er menig keer van de sfeer geproefd.

Naast zijn Tourzege in 1968 heeft Jan Janssen nog heel wat grote koersen gewonnen. Jan wordt in 1964 te Sallanches wereldkampioen op de weg. Een grootse huldiging in Ossendrecht is het gevolg. In 1967 wint hij de klassiekers Parijs-Roubaix en Gent-Wevelgem. In dat jaar wint Jan de Ronde van Spanje en dit ook als eerste Nederlander. In deze Spaanse ronde wint hij een rit en het puntenklassement. In dat jaar wint Jan een rit en het eindklassement van Parijs-Luxemburg. Achter Eddy Merckx wordt Jan Janssen tweede op het wereldkampioenschap op de weg te Heerlen. Door al deze grote wielerprestaties in 1967 is Jan winnaar van de Super Prestige, als onderscheiding van de beste renner van het jaar. In 1967 zie ik Jan Janssen koersen in zijn Ossendrecht. Het is ongekend druk en …Jan wint het criterium. Wat een sensatie bij de vele bezoekers die voor een recorddrukte zorgen.
Jan Janssen zegeviert onder meer ook in het Kampioenschap van Zürich, Parijs-Nice, de Ronde van Nederland, Bordeaux-Parijs, Brabantse Pijl en Dauphiné Libéré. Ook op de wielerbaan is Jan Janssen succesvol. Zo zie ik hem in het Sportpaleis te Antwerpen driemaal de Zesdaagse winnen.

Na zijn actieve wielercarrière begint Jan Janssen een racefietsenfabriek. Hij maakt en verkoopt fietsen onder het merk “Jan Janssen”. Ook laat Jan Janssen zich meermaals zien bij wielerevenementen.

Als Tourheld is Jan Janssen als kampioen van de wilskracht de terechte Tourwinnaar.

 

Voorproefje IV

Mijn herinneringen aan

Erik Dekker

In 1970 wordt Erik Dekker te Hoogeveen geboren. Als jong renner maakt Erik Dekker al naam, want in 1987 wordt hij tweede op het wereldkampioenschap op de weg bij de junioren. Als amateur wint Erik in 1992 de zilveren medaille op de wegrit van de Olympische Spelen te Barcelona. Hij eindigt ook als tweede in het eindklassement van de Rheinland-Pfalz Rundfahrt. Erik Dekker ontwikkelt zich tot een goed tijdrijder en heeft veel koersinzicht. Hij geniet zichtbaar van zijn grote populariteit onder de wielerfans. Erik is heel gezien en dat komt niet alleen door zijn prestaties, maar ook door zijn strijdlust en humoristisch commentaar na de koers. Bij de professionals staat Erik Dekker onder contract bij Buckler, WordPerfect, Novell en vele jaren bij Rabobank.

Erik Dekker neemt twaalf keer deel aan de Ronde Van Frankrijk en hij rijdt de Tour tienmaal uit.
Eindklasseringen van Erik Dekker in de Ronde van Frankrijk:
1994: 101
1995: 70
1996: 74
1997: 81
1998: -
1999: 107
2000: 51, beste resultaat
2001: 91
2002: 136
2004: 133
2005: 109
2006: -
Erik Dekker behaalt in de Ronde van Frankrijk in totaal vier ritzeges. In het jaar 2000 wint hij zelfs drie etappes. In dat jaar wint hij ook de prijs van de strijdlustigste renner.

Erik Dekker wint heel wat wedstrijden en behaalt ontelbare ereplaatsen. Ik heb hem menig keer juichend over de eindstreep zien komen. Erik wint onder meer de Wereldbeker, als best presterende renner, de Amstel Gold Race, Parijs-Tours, de Ruta del Sol, de Tirreno Adriatico, de Ronde van Nederland, de Clásica San Sebastián en de Ronde van Zweden. Hij wordt ook Nederlands kampioen op de weg bij de professionals en Nederlands kampioen in het tijdrijden. Erik zegeviert ook in de GP Jef Scherens en in de Grand Prix Eddy Merckx, een koppeltijdrit met Marc Wauters. In 2002 zie ik Erik ook de Acht van Chaam winnen.

In 2001 wordt Erik Dekker in Nederland verkozen tot sportman van het jaar. Als beste Nederlandse renner ontvangt hij driemaal de Gerrit Schulte Trofee.
Na zijn profcarrière wordt Erik ploegleider bij het team van Rabobank.

Als Tourheld is Erik Dekker een zeer strijdlustig renner.

 

Voorproefje III

Mijn herinneringen aan

Gerrie Knetemann

In 1951 wordt Gerrie Knetemann te Amsterdam geboren. Hij groeit uit tot een wielrenner van wereldklasse en dat met bijzonder veel wilskracht.
Oorspronkelijk is Gerrie Knetemann stratenmaker van beroep, maar voor wielrennen heeft hij meer passie. Tijdens zijn wielerjaren bij de beroepsrenners rijdt hij onder meer bij de ploegen van Gan-Mercier, TI-Raleigh, Skil-Sem en PDM-Concorde.
Met Jan Raas is Gerrie Knetemann jaren de gezichtsbepalende renner bij het team van TI-Raleigh, dat onder leiding staat van Peter Post. Gerrie is vijftien jaren prof en krijgt als bijnaam “De Kneet”.
Als jong professional is Gerrie specialist in proloogtijdritten. Later ontwikkelt hij zich tot een goed tijdrijder voor de langere afstanden.
In 1975 vestigt Gerrie Knetemann zich met zijn vrouw Gré Donker, die ook de wielersport beoefent, in Huijbergen. Gerrie is vanuit het West-Brabantse Huijbergen dichterbij de wedstrijden in België en Frankrijk.

Gerrie Knetemann neemt dertien keer deel aan de Ronde van Frankrijk en hij rijdt de Tour elfmaal uit.
Eindklasseringen van Gerrie Knetemann in de Ronde van Frankrijk:
1974: 38
1975: 63
1976: -
1977: 31
1978: 43
1979: 30, beste resultaat
1980: 38
1981: 55
1982: 47
1984: 103
1986: 84
1987: 89
1988: -
Gerrie Knetemann behaalt tien ritoverwinningen in de Tour de France. In 1975 wint hij in Albi, in 1977 in Versailles en Dijon, in 1978 te Lausanne en op de Champs Elysées in Parijs, in 1977 in Auxerre en de proloog te Fleurance, in 1980 te Pau en in 1982 te Moeskroen en in de tijdrit te Valence d’Agen.
Gerrie verovert acht gele truien en rijdt één dag in de groene trui.
In 1977 wint Gerrie Knetemann met Ti-Raleigh het ploegenklassement in de Tour. In dat jaar wint hij ook de prijs van de strijdlust.
In het radioprogramma “Radio Tour de France” vertelt Gerrie dagelijks en dit jarenlang zijn belevenissen in “De Kneet Story”. Mede hierdoor raakt hij erg goed gezien bij het grote publiek. Zijn taalgebruik en humorvolle uitspraken maken hem zeer populair. Immers, de geboren Amsterdammer heeft het hart op de tong.

Als jong beroepsrenner wint Gerrie Knetemann de Amstel Gold Race. Andere grote overwinningen van hem zijn onder meer de Ruta del Sol, de Ronde van Nederland, Rund um den Henninger Turm, de Vierdaagse van Duinkerken, Parijs-Nice, de Ronde van de Middellandse Zee, de GP Pino Cerami, de Ronde van België en de Driedaagse van De Panne.

In 1978 verslaat Gerrie Knetemann de Italiaanse toprenner Francesco Moser in een sprint-à-deux en wordt wereldkampioen op de Duitse Nürnburgring! Zijn sprint tegen Moser getuigt van grote klasse.
Tijdens zijn carrière heeft Gerrie ook drie Zesdaagsen gewonnen, namelijk die van Gent, Maastricht en Madrid.

Door een zware val van Gerrie Knetemann in 1983 is hij langdurig buiten strijd. Tijdens de wedstrijd Dwars door België klapt hij op een geparkeerde auto en voor zijn leven wordt gevreesd. Na een lange revalidatieperiode komt Gerrie terug en wint in 1985 voor de tweede keer de Amstel Gold Race. Wat een wilskracht heeft hij!

Ik heb Gerrie Knetemann vaak zien rijden en dat niet alleen in de Ronde van Frankrijk. In West-Brabant heb ik hem meermaals zien zegevieren. Ik ben erbij als hij wint in Chaam, Roosendaal, Galder, Made, Huijbergen, Hoogerheide en Oud-Gastel.
Na zijn profloopbaan werkt Gerrie voor de public relationsafdeling van de PDM-ploeg. Vervolgens wordt hij bondscoach en wedstrijdleider. In 1992 loopt hij zelfs de marathon van New York met de toenmalige kroonprins Willem-Alexander. Later wordt de dochter van Gerrie en Gré, Roxanne Knetemann, een zeer verdienstelijk wielrenster.

Als Tourheld is Gerrie Knetemann een spraakmakende tijdritspecialist.

Voorproefje II

Mijn herinneringen aan

Wim van Est

Wim van Est wordt in 1923 te Fijnaart geboren. Wim groeit uit tot een grote wielerlegende. Wim van Est is een renner die met veel historie de Nederlandse wielersport verrijkt. Wim van Est rijdt in zijn profjaren onder meer in de ploegen van Locomotief-Vredestein, Locomotief-Remington-Pontiac, Dr. Mann en Alcyon-Dunlop. Wim van Est krijgt in de loop van de jaren bijnamen als “De Locomotief”, “IJzeren Willem”, “De Knoest” en “De Beer van het Heike”. Deze namen typeren zijn enorme kracht op de fiets.

Wim van Est start negen keer in de Ronde van Frankrijk. Wim heeft de Tour zevenmaal uitgereden.
Eindklasseringen van Wim van Est in de Ronde van Frankrijk:
1951: -
1952: 17
1953: 13
1954: 16
1955: 15, beste Nederlander
1957: 8, beste klassering
1958: 46
1960: 39
1961: -
Wim van Est is de eerste Nederlander die de gele trui draagt als leider van het algemeen klassement en wel in 1951. In dat jaar wint Wim te Dax een rit. Echter, de dag na zijn ritzege valt hij in de afzink van de Col d’Aubisque. Wim overleeft wonderwel zijn diepe val van tientallen meters in het ravijn. “Zijn hart stond stil, maar zijn Pontiac liep!”, was de bekende reclame-uiting van het sponsorende horlogebedrijf. In het ravijn lijkt Wim met zijn gele trui op een boterbloem in het struikgewas. Met behulp van tientallen aan elkaar geknoopte fietsbanden wordt Wim omhoog gehesen. Vervolgens wordt hij met grote spoed naar het ziekenhuis gebracht. Miljoenen Nederlanders zijn door het ongeluk van Wim ineens in de ban van de Tour.
Ook in 1953 te Monaco en in 1954 te Caen wint Wim van Est een rit. In 1955 zegeviert Wim met het Nederlandse team in de ploegentijdrit te Dieppe. In 1957 wordt Wim van Est tweede in de eindstand van de groene trui. In totaliteit wint Wim drie keer een groene trui. Wim van Est is vier keer drager van de gele trui. In 1951 en 1955 is hij voor één dag geletruidrager. In 1958 draagt Wim tweemaal de gele leiderstrui.

Wim van Est behaalt heel wat overwinningen in zijn rijk gevulde wielercarrière. Hij is niet alleen de eerste Nederlander die de gele trui verovert, maar ook de eerste uit Nederland die in de Ronde van Italië de roze leiderstrui draagt. Wim neemt tweemaal deel aan de Ronde van Italië en hij gaat viermaal van start in de Ronde van Spanje. Verder heeft Wim van Est voor Nederland ook de primeur door als eerste Nederlander als winnaar over de eindstreep te komen in de Ronde van Vlaanderen.

Veel heb ik over Wim van Est gelezen, wat een hoeveelheid aan artikelen uit kranten heb ik wel niet over hem verslonden. Menig keer heb ik televisie-opnamen over hem gezien. Legendarisch zijn de drie overwinningen van hem in de monsterklassieker Bordeaux-Parijs. Opmerkelijk is ook dat Wim van Est op de baan grote successen behaalt. Zo wordt hij maar liefst viermaal Nederlands kampioen achtervolging en tweemaal nationaal kampioen stayeren achter de grote motoren.

Als Tourheld is Wim van Est de eerste Nederlandse drager van de gele trui.

Voorproefje I

PROLOOG

Grote belangstelling voor de wielersport heb ik al vanaf mijn kinderjaren. Ik volg het wielrennen eerst via de radio. Kranten, tijdschriften, televisie en internet komen later om nog meer van de sport te kunnen genieten.
Tijdens mijn kleuter- en lagere schooljaren ga ik frequent met mijn papa op zondagmiddag naar een wielerkoers kijken. Ook mag ik vaak met hem mee naar het Antwerps Sportpaleis om de sfeer van het baanwielrennen te proeven.

Vaak heb ik renners zien koersen in de blakende zon tijdens criteriums en in de hitte gedurende de Tour de France. Echter, ook wedstrijden in de stromende regen heb ik meermaals meegemaakt. Wat een karakter hebben de coureurs om uren de weergoden te trotseren en met hoge snelheid vele kilometers af te leggen. Ik heb dan ook ontzettend veel respect voor wielrenners die enorm kunnen afzien. De beleving die ik heb bij het wielrennen is dan ook bijzonder groot.

Jarenlang luister ik naar wielerverhalen van mensen die een of meer generaties eerder op de aarde zijn gekomen. Zo doe ik heel wat indrukken op van het wielrennen en vorm mij een nog beter beeld van de helden op de koersfiets.

De Ronde van Frankrijk volg ik van jongs af aan op de voet. Ik knip verslagen uit de krant, verzamel foto’s van wielrenners en luister naar wielerreportages op de radio. Enkele jaren later ben ik dikwijls aan de televisie gekluisterd om van de Tour te genieten. Door het verzamelen van wielerverslagen uit kranten en tijdschriften krijg ik een heuse collectie van het wielrennen in het algemeen en de Ronde van Frankrijk in het bijzonder. Naarmate de jaren vorderen raakt mijn boekenkast overvol met wielerboeken en heb ik dozen vol knipsels en plakboeken. Wat ervaar ik een grote wielerbeleving!

Menig keer breng ik een bezoek aan de Ronde van Frankrijk. Ik zie de renners strijden in Nederland, België, Luxemburg en het meest in Frankrijk. Wat boeit de Ronde van Frankrijk mij en dit al tientallen jaren!

In dit boek komen meer dan honderd Nederlandse wielrenners voor die een rol in de Ronde van Frankrijk hebben gespeeld. Alle wielrenners in dit boek hebben hun actieve wielerloopbaan achter de rug. Ik beschrijf achteraf hun betekenis voor de wielersport en meer specifiek voor de Ronde van Frankrijk. De wielrenners heb ik geselecteerd op basis van mijn beleving en vervolgens hen in dit werk op alfabetische volgorde opgenomen. Dit heeft tot gevolg dat vele Tourdeelnemers in dit boek voorkomen, omdat ik de renners heb zien rijden, over hen heb gelezen of naar verhalen over hen heb geluisterd. Dit boek is dus het resultaat van herinneringen met mijn persoonlijke beleving, waarbij ik over de ene renner meer heb te melden dan over de andere.

Bestellen? Ga naar "www.woordliefde.nl"

HOME